Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Průzkum malt románské kaple ve věži hradu Landštejn
Válek, Jan ; Skružná, Olga ; Kozlovcev, Petr ; Frankeová, Dita ; Svoboda, Milan ; Ševčík, Radek ; Kotková, Kristýna
V rámci průzkumu byly odebrány čtyři vzorky malt z podlahy a dva vzorky z omítek v prostoru románské kaple nacházející se ve věži na hradě Landštejn. Cílem byla charakterizace použitých surovin, stanovení jejich poměru, charakterizace porozity malt a porovnání malt z jednotlivých stavebních fází.
Mikroskopický rozbor omítky z fasády budovy ZŠ Na Smetance 1 v Praze 2. Zpráva
Slížková, Zuzana ; Jurkovská, Lucie
Rozbor povrchové úpravy omítky pomocí optické mikroskopie a SEM-EDS. Prvkové složení dvou novějších krycích vrstev na jádrové a štukové vrstvě původní omítky.
Properties of commercially available, ready-to-use mortars for restoration of historic renders and masonry
Janotová, Dana ; Niedoba, Krzysztof ; Gláser, Petr ; Šašek, Petr ; Fabeš, Roman
There is a wide range of premixed, dry mortars, on the market, designed with the reconstruction of historic renders and masonry in mind. The use of such materials has some advantages, including good workability and standard quality, however, due to unknown composition, being a secret of a manufacturer, it is frequently impossible to predict their influence on the substrate and on the ageing. If the ready-to-use mortar is to be applied during the renovation of the historic masonry, it is necessary to know: how close the mortars’ properties match the properties of the original material; will the repair be durable enough and will it degrade faster than the original material. Technical information, provided by the manufacturer, does not contain such data. The only parameters given, are the strength, porosity of hardened mortar and water vapour diffusion coefficient, however, it is not specified in which conditions these values were measured.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.